Back

Back

Arctic Pride 2019: Forsvaret kommer

Mange la merke til at forsvarets soldater gikk i paraden under Arctic Pride i fjor, og nå kan vi avsløre at de grønnkledde også er med i år.

 

– Vi kommer i alle fall med to busslaster med soldater, pluss de som drar på egen hånd, forteller velferdsoffiser på Skjold, Han Tore Engstad entusiastisk. På Bardufoss, Skjold og Setermoen går de militærkledde ombord i bussene, i tillegg til personell fra andre leirer i nord.

 

Det er tredje året forsvarets velferd sender soldater til Tromsø under festivalen. I fjor var første året under den egne parolen “Velferden Skjold”, og velferdsoffiseren forteller at mange soldater er stolte over å gå i uniformen og vise at forsvaret er til stede.

 

 

Rom for å være skeiv 

 

– Forsvaret har respekt, ansvar og mot som kjerneverdier, og pride gir en fin mulighet til å vise støtte til den bredden av seksuell orientering som finnes – og en mulighet for soldatene å vise seg i både en offentlig og privat rolle på samme tid. 

 

Allerede i 1979 fikk homofile fulle rettigheter i Forsvaret, og ifølge Forsvarets Forum fikk uniformerte soldater tillatelse i 2014 til å delta i prideparader. Nå tilrettelegges det for at unge menn og kvinner i førstegangstjeneste og ansatte kan delta i paradene.

 

– Legning har ingenting å si for om du er en god eller dårlig soldat, og for oss er det viktig å vise at det er rom for å være skeiv i forsvaret, sier velferdsoffiseren. Som legger vekt på at de norske verdiene som tillater folk å være forskjellige, nettopp er det Forsvaret forsvarer.

 

 

Stor signaleffekt

 

Styreleder i festivalen, Øivind Ballovarre Østbø, er utrolig glad for at store deler av samfunnet i nord støtter opp, og at soldatene fra Skjold kommer til Tromsø.

 

– Tromsø Arctic Pride synes det er viktig at sentrale samfunnsaktører som Forsvaret klart tar stilling til Pridens budskap. Det har stor signaleffekt at en institusjon som tradisjonelt har vært oppfattet som veldig maskulin og heteronormativ deltar med stor styrke og engasjement, sier styrelederen.

 

Ballovarre Østbø mener at det også er viktig med tanke på det ansvaret Forsvaret har som forbilder og veiledere for unge mennesker, og tror også det betyr noe i forhold til rekruttering til forsvaret.

 

 

Med og uten uniform

 

Velferdsoffiseren på Skjold er begeistret og ser fram mot festivaluka i november.

– Vi gleder oss veldig og håper tromsøværingene tar godt imot oss i uniformene. I tillegg til paraden deltar soldatene på programmet fredag og lørdag, men på kvelden blir det uten uniform. 

 

– Det at forsvaret har et tydelig standpunkt gjør det lettere for skeive å komme til førstegangstjeneste, men gjør det også lettere for de som jobber her å ha et avslappa forhold til egen legning, avslutter Engstad. Som selv gikk i paraden i fjor, og gleder seg til å delta under festivalen også i år.